Kategoriat
hoito

Vinkkejä itsehoitoon

Sjögrenin syndrooma on hyvin yksilöllinen sairaus oireiden suhteen. Ensisijaisen tärkeää on tietenkin noudattaa hoidon suhteen terveydenhuollon antamia ohjeita, joissa on huomioitu myös mahdolliset muut sairaudet ja lääkitykset. Sjögrenin syndroomaa sairastavien kokemukset ja hyväksi havaitsemat vinkit oireiden helpottamiseen voivat kuitenkin myös olla avuksi.

Tähän on yleisiä ohjeita ja itsehoidon vinkkejä vertaistukiyhteisöistä ja yhdistyksiltä:

Iho

Huolehdi riittävästä ilmankosteudesta. Etenkin talvisin Suomessa sisäilma on hyvin kuivaa, ja ilmankostuttimen käyttö on silloin avuksi. Huomioi silti että kostuttamisen kanssa ei kannata liioitella jotta rakenteisiin ja pintoihin ei synny hometta.

Kylpiessä tai suihkussa veden tulisi olla lämmintä, ei kuumaa. Käytä saippuaa vähemmän ja rasvaa iho heti peseytymisen jälkeen. Kuivaa ihosi hellävaraisesti ”taputellen” tai anna sen kuivua itsestään.

Osalle henkilöistä auringon UV-valo pahentaa iho-oireita. Suojaudu siis auringolta, mutta huolehdi kuitenkin D-vitamiinin riittävästä saannista.

Suojaa käsiä siivotessa, tiskatessa ja muissa töissä ja harrastuksissa joissa käytetään kemikaaleja kuten puhdistusaineita. Pieni purkki kosteusvoidetta on hyvä pitää aina mukana.

Jos korvat kutisevat, tippa mineraaliöljyä tai korvavahan poistajaa voi helpottaa.

Suun kuivuus ja suun terveys

Lopeta tupakointi. Sjögrenin syndroomaan kuuluu useita oireita kuten yskää ja suun terveysongelmia joita tupakointi entisestään pahentaa.

Alkoholia sisältävät suuvedet saattavat pahentaa suun kuivumisoireita. Huolehdi suun hygieniasta muilla tavoin, pese hampaat vähintään kaksi kertaa päivässä, käytä hammaslankaa ja pureskele ksylitolipurukumia.

Juo ruokailun yhteydessä runsaasti tavallista hanavettä.

Voit kokeilla myös tätä: ota suuhun pieni määrä ruokaöljyä (esimerkiksi oliivi/kookosöljy), purskuttele ja sylje pois.

Silmien suojaaminen

Pidä silmien päällä lämmintä, kosteaa pyyhettä noin 5 minuuttia ennen nukkumaanmenoa ja heräämisen jälkeen. Pyyhkeestä silmien päällä voi olla apua myös kuivan ilman ympäristöissä kuten lentokoneessa.

Vältä savua, pölyä, liiallista meikkaamista ja ilmastointilaitteiden/tuulettiemien synnyttämää vetoa.

Ruokavalio ja lisäravinteet

Ruokavalion tai lisäravinteiden vaikutuksista Sjögrenin syndroomaan ei ole yksiselitteistä tieteellistä näyttöä.

Kuitupitoinen, runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä hyvää rasvaa sisältävä ruokavalio tuo kuitenkin monia terveyshyötyjä, joita on tutkittu myös reumasairauksien osalta. Reumaliitto on koonnut tästä hyvän yhteenvedon.

Lisää selviytymisvinkkejä englanniksi: Sjögren’s Foundation Survival Tips